dsc03574-1030x1373

Zhe Ghermans…

Een beetje niet-Afrikaanse dag vandaag: we starten fris en bewolkt. Toch het laatste stukje regenseizoen dat ik meepak – al mag ik heel blij zijn met wat ik tot nu toe eb gehad. We beginnen praktisch met een retourtje vliegveld om een minivliegtuigje naar Zanzibar te boeken. Typisch om juist daar de meest chagrijnige westerling in eeuwen tegen te komen. De dude blafte achter z’n bureautje alsof-ie in één dag z’n hele klantenbestand wilde kwijtraken. Het zal de regen wel zijn. Op een rieten stoel achter een desktop pc’tje wordt mijn ticket geboekt. Het vliegveld is zo basic als het maar zijn kan, maar ‘does the job’.

Say wha?
Rare situatie op straat als je (in minder toeristische stukken) na dagen rondlopen een blanke tegenkomt. Het geeft een soort stomme reflex om te begroeten, maar daar houd ik mezelf vanaf. Gewoon omdat het echt nergens op slaat.

De rest van de dag is ‘as it comes’: beetje rondwandelen, wat Tanzaniaanse specialiteiten uitproberen en een museum ingedoken. National Gallery van Tanzania, en behoorlijk indrukwekkend. Het ‘dus ook hier’-gevoel duikt meteen op, op de expositie van de Duitse bezetting. Eind 19e eeuw tot aan het einde van WOI is er German-style geregeerd in Tanzania. Dat betekent dat al het topoverleg in Europa plaatsvindt en de locals he-le-maal niks in te brengen hebben. Een land wordt letterlijk uitgebuit. De Afrikanen kwamen er op alle fronten slecht vanaf. Op hoog niveau werden ministers misleid in bewust foutieve Swahili – Duitse vertalingen. Op lager niveau sloegen dwangarbeid, opleggen van het christendom en lijfstraffen de klok. Vanuit de ‘Boma’, het huidige museum, regeerden de Duitsers de stad en leidden ze een prinsenleventje.

Say wha?
ARBO-nieuwe stijl in Afrika. Een gast hangt aan een takel, 10 meter boven de grond, en om van het dak naar beneden te komen hangt-ie aan de haak. Waarom een ladder nodig, precies? Easy. Wel even goed vasthouden.

Toch was er na 1918 – toen ‘Aruscha’ weer ‘Arusha’ werd – iets wat bleef: infrastructuur. Tanzania is in vergelijking met Kenia een opvallend schoon land met een degelijke infrastructuur en opvallende bouwwerken.

Ik heb m’n lading feitjes weer gehad en kan met een gerust hart op één oor. Op naar de leeuwen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply