dsc03479-1030x772

Lake Victoria

M’n tijd in Afrika is schaars. En daarom plakken we er na het toernooi meteen een tour naar Lake Victoria aan. 06.00u eruit, en hup in de taxi richting Kisumu: Na Nairobi en Mombasa de derde stad van Kenia. Populair om de ligging aan het Victoriameer. Nog wat kleine oogjes omdat we gister meteen na het toernooi doorgewerkt hebben om alles financieel rond te hebben tussen de stichtingen, en hebben afgesloten met een home-made pizza bij Jo.Vriend aan huis Michael heeft een busje geregeld, en heeft ‘m voor de gelegenheid bemand met z’n zoontje. Uiterst gemanierd mannetje dat urenlang tijdens de rit voor zich uitstaart, een koekje eet en verder weinig zegt. En ook Babu is erbij. Een maat van Michael, en die moet toevallig ook in Kisumu zijn. Kan-ie gezellig meerijden. Hoewel gezellig wat overdreven is: de beste man heeft op de heenweg – toch al gauw 3 uur – geen woord gerept. Sfeer in het busje was verder top, en na een pitstop op Kisumu Airport (het is voor dames lastiger een plasplaats te vinden dan mannen in Afrika) konden we Kisumu in.

Say wha?
Je hebt zelden een ritje in Afrika zonder gestopt te worden door politie – of iets wat daarvoor doorgaat. Stoppen is betalen – aangezien de agent altijd wel concludeert dat je knipperlicht te langzaam knippert of je bumper uit te veel verschillende plasticsoorten bestaat. Michael snapte ‘t en verklaarde in één klap de 5 bijbels die op z’n dashboard lagen tijdens de rit. De politieagenten kwamen van een koude kermis thuis toen ze een bijbel ontvingen als ‘bribe’. En die weiger je niet in deze christelijke regionen. Eat that, officer.

Geinige stad. Het heeft het aanzien en faciliteiten van een grote stad, maar is minder ‘drukkend’ dan een megastad als Nairobi. Een dagje rondbanjeren, marktjes afstruinen en die-hard onderhandelen (m’n India-onderhandelingsskill weer even afgestoft), en: een resort bezoeken. Niet m’n persoonlijke favoriet – ik houd van de pure ervaring in plaats van een gemaakte. Ik houd al helemaal niet van de ultieme toeristen die zichzelf vervreemden van een land en zich afvragen wie die ‘locals’ in vredesnaam zijn. Maar, toch goed voor vergelijking (en laat ik eerlijk zijn: het is geen straf) om er eens binnen te stappen.


Eerste aanzicht: verdeurie, wat is het hier blank! Stikt van de mzungu’s (blanken) in dat resort. Je stapt in feite van een hectische en vieze straat in een oase van rust. Gemaakte rust, want ik vind het bijna beschamend. Natuurlijk wordt er mooi op ons verdiend, het voelt vreemd aan. Beetje koloniaal, en nare gedachte is dat deze resorts voor een groot deel op hun beurt in handen zijn van blanken, en dus imperialisme 2.0 eigenlijk plaatsvindt. Ik accepteer de werkelijkheid hier en baan me een weg door Franse, Vlaamse en Duitse accenten voor een duik in het zwembad en eet (een overigens sublieme) maaltijd mee.

Say wha?
Diezelfde avond hebben we een vangst uit het meer op ons bordje liggen. Lekker met de handjes de Victoriabaars – errrrugg smakelijk – oppeuzelen. Saillant detail dat Michael net als alle andere Afrikanen alles van de vis opeet – dat betekent met oog, kop en staart.

Wat is het Victoriameer zonder een rondvaart? Weinig, dus let’s go. Een simpel bootje (overigens net iets te simpel toen er een nijlpaard ~2.500 kg naast ons zwom) met een alleswetende captain verzorgt een tour langs kleurrijke vogels, het waterleven en het vissersdorpje in het meer. Een meer met een lang verhaal – na begin jaren ’90 bijna compleet leeggevist te zijn, lijkt het nu beter te gaan.


De avond valt in Kisumu met een prachtige zonsondergang aan het water. Het einde van de dag, maar ook het eind van m’n verblijf met Jo & Emily, de vriendelijke en gastvrije Britten die geweldig bijgedragen aan het toernooi, maar zeker ook aan mijn verblijf persoonlijk. Thanks!


Onze vriend en chauffeur Michael kent overal mensen, en dus ook in Kisumu. Ik slaap daarom in een simpel maar tof huisje op een christelijk compound (God’s Assembly) in Kisumu. Een keer niezen opent iedere deur in het huisje, maar dat mag de pret niet drukken. Plekje voor de nacht, en op naar een extra dagje Kisumu bij gebrek aan bustickets naar Nairobi…no worries 🙂0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply