DSC06843

¡Hola Granada!

Onze rustdag staat in het teken van Granada. We zijn al op tijd op pad om een ontbijtje in de stad te kopen. Een bakkerij met een uiterst vriendelijke medewerkster voorziet ons van chocoladebroodjes, heerlijke broodjes en een goed bakkie koffie. We peuzelen het op een pleintje op.

Om 10.30u vertrekt de Free Tour door Granada. Een enthousiaste student geschiedenis leidt onze groep in een wandeltour rond. Hij vertelt ons op het verzamelpunt hoe dit standbeeld ooit verplaatst werd om de aandacht af te leiden van het afzichtelijke gebouw erachter. We komen langs de markten in de smalle steegjes die eerder Arabisch dan Europees aanvoelen. De Moren begrepen de principes van de IKEA-grid al voordat de Zweden ‘m bedacht hadden. Leid je publiek gewoon door die gangen zodat ze alles zien en meer kopen. Marketing hoef je de koopmannen daar niet bij te brengen. Maar ook de koelte en het antidiefstaleffect waren mooie bijkomstigheden.

We banjeren via de met ‘stierenbloed’ geverfde muren naar de fameuze Kiss street – ooit zo genoemd omdat een bekende bruid na een onterechte doodverklaring weer tot leven zou zijn gekust. Bleek een toen nog onbekende coma te zijn en daarmee de verklaring van ‘saved by the bell’ – een bel werd geïnstalleerd op een graf om bevrijd te kunnen worden als je levend begraven was. Freaky.

Verderop in de tocht komen we langs een kerk waar nonnen van ongeveer 80 jaar oud zich hebben gewijd aan een bestaan enkel binnen de muren van de kerk. Door een kier in de deur kunnen toeristen zien hoe ze volledig in gewaad zingen. Indrukwekkend en onwerkelijk beeld.

We krijgen al een teasertje voor de hoofdbestemming van de dag. We genieten van een prachtig uitzicht op het Al Hambra-paleis. Na de rondleiding gaan we er zelf heen. Het indrukwekkende bouwwerk legt het oog voor detail van de Moren bloot. Een prachtige binnentuin met leeuwenbeelden, prachtige patio’s met water en vooral het monnikenwerk in de afwerking van het gebouw. Wel is het eerlijk om te zeggen dat we – misschien komt het omdat we hier geen tour hadden – wat meer verhaal konden gebruiken bij het hele gebouw.

We hebben goed geluisterd naar onze guide en van vanmorgen en volgen z’n tips op. We gaan voor cassata-ijs bij Los Italianos, we eten een rijke portie churros met chocolade op Plaza de Bib en onderhandelen met de zeer stugge ondernemers (met onderling prijskartel) in de smalle steegjes. We gaan naar het straatje vol van theehuisjes en drinken wat exotische thee. De waterpijp laten we ongebruikt staan. De Arabische muziek is ontspannend genoeg. We nuttigen nog een heerlijke Marokkaanse maaltijd in een sfeervol restaurant. De ober geeft ons meermaals een goede demo ‘zo schenk je thee in, vriend’ – vanaf 1,5 meter hoogte!

Als enige twee gasten in het cafeetje, kijken Alexis en ik Real Madrid-Wolfsburg onder het genot van de prijsknaller – mojito’s voor 3 euro. Kort na een soepele sleutelworp uit de flat door J, liggen we weer in ons mandje. Goeie nachtrust pakken voor de koersdag morgen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply