DSC06680

Freakin’ Liana

Ontwaken in Malaga na een heerlijk nachtje. We checken uit en gaan op jacht naar een ontbijtje. De verzameling fruit en brood wordt onder een opkomend zonnetje verorberd op Plaza de Merced. Overigens ook in het gezelschap van 50-jarige alcoholisten die weinig discreet sterke drank wegtikken. Economische crisis in Spanje uit eerste hand.

We kunnen om 10.00u de fietsen ophalen bij Bike2Malaga. Geholpen door een Nederlandse stagiaire hebben we een soepele check-in en nemen we oerdegelijke Duitse stalen rossen in ontvangst. Uitstekende service en binnen no-time zijn we op pad.

Wat de fietsen betreft dan. We krijgen de spontane hulp van wat Spanjaarden als ze de Hollanders zien prutsen met een bagagedrager, een spin en verkeerd verdeelde bagage. Het zou niet de eerste keer zijn dat de bagage van de fiets afmietert. Niet lang daarna wordt de bagagedrager gedegradeerd tot voedselplank en gaat alles op het ruggetje mee. Met afdalingen van 50km/u + net iets betrouwbaarder.

Gehesen in raceoutfit werken we de kustlijn van Zuid-Spanje af, oostelijk richting Nerja. Adembenemend uitzicht met de zee op de achtergrond. We banen door de boulevardplaatsjes, met hier en daar een Spanjaard nog in winterjas. Laagseizoen waar wij qua temperatuur weinig van begrijpen. Net als van wat ze hier bedoelen met een fietspad: wat vaak belovend begint, eindigt na 500 meter alweer bij een muurtje of de openbare weg. Onze stoep-op-stoep-af capriolen tussen de voetgangers door worden niet altijd helemaal gewaardeerd.

De reis verloopt soepel. Na een tussenstopje supermarkt en een eet- en drinkpauze (credo: vooruitdrinken, vooruiteten, vooruitslapen, vooruit-alles) trekken we verder naar Nerja. De kustlijn is inmiddels opgehouden en we hebben een noordelijk uitstapje naar het pittoreske ‘witte gebouwen dorpje’ Frigiliana voor de boeg. Na het vlakke begin, via Torrox naar de eerste bergen van de Sierras de Tejeda.

We hebben bij de fietsen een Garmin fietsnavigatiesysteem geboekt. Overweeg je het ook? Zet het uit je hoofd. We hebben ’t heul veul kansen gegeven, maar het apparaatje wist ons al piepend eigenlijk precies de verkeerde kant te wijzen. De route naar Frigiliana was voor een groot deel onverhard en onder een pittig Spaans zonnetje bewezen de trekfietsen zichzelf als keiharde mountainbikes. Een paar stevige klimmetjes, grote blijdschap om het extra water en cola dat we ingekocht hadden en goeie dalingen verder, komt het kruispunt. Een paar wandelaars vertelt ons dat het nog een klein stukje omhoog naar Frigiliana is, terwijl we het dorpje een paar honderd meter hoger zien liggen.

Let’s go for it. We gaan op zwart en fietsen omhoog naar het dorpje. Bovenaan is het alles waard. Beloning: een prachtig uitzicht, een erg sfeervol dorpje en een flinke pan paella to share. Dat is voldoening! We komen bij en rollen na een uitgebreid avondmaal Nerja binnen. Een gastvrije Airbnb-eigenaar ontvangt ons in een erg compleet huisje. De tv gaat aan op El Classico, de beentjes omhoog en een biertje uit de supermarkt er naast.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply